21 sept. Erfgoedavond over duurzaamheid in Bovenkerk

Lees hier meer over het definitieve programma van van de Erfgoedavond op 21 september 2023. Dan organiseert de Monumentenraad een avond in de Bovenkerk vanaf 19.30 uur. Dit keer staat de duurzaamheid van de monumenten centraal. Verwacht geen verkooppraatjes of lijst van regeltjes. We nemen jullie mee in de praktijk. Toegang is gratis. In verband met de catering vragen we je je om je aan te melden via deze link.

Wat kun je verwachten?

Voor iedereen die zijn monument een warm hart toe draagt en er zelf ook warm bij wil zitten is deze avond een aanrader. Trouwens ook als je ‘gewoon’ een oud huis hebt is dit zeker een avond die je niet wil missen. Want een huis met prachtige karakteristieke onderdelen is prachtig, of het nu een monument is of niet. Maar…, hoe hou je het warm of juist koel in de zomer voor een redelijk maandbedrag? Oudere huizen hebben zo hun charme, standaard oplossingen voor verduurzaming hebben ze niet. Daarom hebben we deze avond sprekers uitgenodigd die op een leuke en toegankelijke en vooral heel praktische wijze door het woud van mogelijkheden en materialen loosden. 

Om te beginnen, waar begin je? En WAT moet je dan doen? Of in het geval van een monument pand, wat moet je vooral NIET doen. Onze spreker hebben ieder vanuit hun vakgebied hier kennis over. Iwan van Berkel (projectbegeleider bij Hanzebouw) helpt al jaren huiseigenaren met het verduurzamen van hun huis. Hij weet wat je in kruipruimtes tegenkomt en welke bouwkundige geesten er op zolder wonen. Dat vindt hij juist een uitdaging. 

Martin Bellers was jarenlang directeur van het RIBO in Hengelo en er zijn weinig oude bouwmaterialen die niet door zijn handen zijn gegaan. Dus als er iemand is die snapt dat je die oude plavuizen vloer wil behouden en geen koude voeten wil, dan is hij het wel. Hij vertelt ons over diverse oplossingen en mogelijkheden. Waarvan sommige verrassend genoeg niet uit de bouwmarkt komen, maar zo uit de geschiedenisboeken. Want soms zijn oude of ouderwetse bouwmaterialen verrassend duurzaam. 

Programma

De avond wordt ingeleid vanaf 19.00 met een concert op het orgel waar je van kunt genieten met een kopje koffie of thee. 

Om 19.30 vertelt John Engelsman van de stichting Bovenkerk het verhaal over de Bovenkerk.

Daarop aansluitend vertelt Iwan van Berkel hoe je aan de klus van het verduurzamen van een monument begint. Wat doe je wel en wat kun je beter laten. Martin Bellers vertelt ons meer over het verduurzamen van een pand terwijl je restaureert. Want oude bouwmaterialen bieden andere problemen en ook mogelijkheden.

Tussendoor is er gelegenheid voor nog een kopje koffie/thee en de avond wordt afgesloten met een drankje. 

Praktische informatie

Locatie:  Bovenkerk | Koornmarkt 28 te Kampen

Aanvang: 19.30 uur

Toegang: gratis

Aanmelden: ja, kan via deze link i.v.m. catering

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Kampen.