Column Annie van ’t Zand
Stadspark Kampen een echte Zocher!
Kampen is rijk aan monumenten. Binnen de stadsgrenzen vinden we 507 Rijksmonumenten en 277 Gemeentelijke Monumenten. De meeste van deze monumenten bestaan, oneerbiedig gezegd, uit een stapel stenen. Kampen kent echter ook een groen Rijksmonument (nr.23450) namelijk ons fraaie Stadspark: een echte Zocher!
Het Stadspark is destijds aangelegd buiten de stadsgrens ter hoogte van de poorten, op de plek van de voormalige vestingwerken. In 1813 begon men met de afbraak van de vestingwerken, maar de poorten werden behouden. Deze poorten, de Broeder- en de Cellebroederspoort, beide ook Rijksmonumenten, waren destijds de toegangspoorten tot de stad. In 1830 is begonnen met de aanleg van het park door stadsarchitect Nicolaas Plomp. In 1863 tekenden de beroemde tuin- en landschapsarchitecten Jan David Zocher en Louis Zocher voor een aangepast ontwerp. In 1915 werd het ontwerp opnieuw aangepast door Leonard Springer. Dit gebeurde vanwege aantasting van de harmonie van het park door o.a. de bouw van het Stadsziekenhuis.
Vroeger toen ik als klein meisje met mijn ouders door het park wandelde was het er altijd prachtig, met op vele plekken mooie tuinperken met fleurige eenjarige planten. Vervolgens hebben we helaas vele jaren moeten meemaken dat het park verloederde en dat de perken volstonden met kniehoog onkruid. Sinds de Hanzedagen in 2017 worden de perken beter onderhouden en is er weer kleur in het park. Ook wordt er meer gedaan aan bomenonderhoud en onlangs zijn de grachten gebaggerd en is het water weer mooi en helder. Fijn om te zien dat er voor dit Rijksmonument opnieuw aandacht is. In het Stadspark bij de 3e Ebbingestraat is een Oorlogsmonument met bovenop zwarte handen. Vroeger werd ons als kinderen verteld, dat “als je je ouders slaat, later je handen boven het graf zouden groeien”, maar dat is natuurlijk niet waar dit monument voor staat. Het monument met de naam “Smekende handen” is van Martin van Waning. Het houdt de herinnering levend aan de inwoners van Kampen die tussen 1945 en 1951 sneuvelden in het voormalig Nederlands-Indië.
Bij de Cellebroederspoort vinden we het standbeeld de Fluitspeler / Paljas van Andries Peter Schaller. Dit beeld verbeeldt een figuur uit het Napolitaanse Volkstheater. Een voor kinderen aantrekkelijk beeld. Wie heeft niet op de knie van Paljas gezeten voor het maken van een foto. Het derde beeld vinden we in het plantsoen bij de 1e Ebbingestraat. Dit beeld verbeeldt Job en is gemaakt door Carel Kneulman. Job is een Bijbels figuur beschreven in het Bijbelboek Job. Job is een rijke man die zijn hele hebben en houden verliest, zijn kinderen, zijn rijkdom én zijn gezondheid. Hij wordt tot het uiterste op de proef gesteld, maar blijft aan zijn geloof vasthouden.
Ik ben trots op en geniet van dit groene Rijksmonument. Ik nodig u uit om dit ook te zijn. Het is de moeite van een wandeling waard. Aan ‘de overkant’ van de Broedersingel legt de gemeente Kampen een nieuw park aan, zodat iedereen die dat wil komende lente en zomer kan genieten van een prachtig groen hart.
Annie van ’t Zand, februari 2022
Lid Monumentenraad namens Stichting Stadsherstel Kampen.