Nieuws 2

Column door Hilde van Werven

Mei 2019: Bewustwording. Dat we leven in een prachtige monumentale stad, dat weten we allemaal wel ergens. Maar voelen we het ook nog en zien we de echte schoonheid? Voor mij is een trigger de start van het toeristenseizoen. Veel toeristen van heinde en ver zoals China, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk komen veelal met de boot een eendaags-bezoek brengen aan onze levendige Hanzestad. Zij wandelen door stegen, over pleinen en door het Stadspark. Je herkent ze vaak aan hun rustige manier van lopen, de camera stand-by en hun gemakkelijk lopende schoenen. En deze toeristen wijzen mij, omdat ze er zijn, weer op het bijzondere erfgoed van Kampen.

Als een kind zo nieuwsgierig en onbevangen beleven zij ons Kampen. Zij praten met verwondering over de vele gebouwen uit voorgaande eeuwen, waaronder ook de overgebleven stadspoort aan de Cellebroedersweg. Dat dit echt bijzonder erfgoed is, valt me altijd weer extra op als ik de vele toeristen zie, die de tijd nemen om een plaatje te schieten van deze bijzondere poort. En omdat ik de poort elke dag zie, lijkt het bijzondere wel gewoon te worden. Juist door de steeds groter wordende stroom van toeristen die een bezoek aan Kampen brengt en de vele mensen die verwonderd stil staan bij deze schoonheden, word ik ook weer extra bewust.

Dan zet ik m’n andere bril op en loop weer even rond als toerist in eigen stad. Dan neem ik de tijd en kijk omhoog én naar de details. Dan verbaas ik mij over de schoonheid ervan, dan verwonder ik mij over het verhaal dat daarachter schuil gaat, dan voel ik mij weer even kind. En dan denk ik, hoe gaaf zou het zijn als we onze eigen kinderen vaker de kans gunnen om de schoonheid en de oude verhalen van hun eigen stad te kennen en te koesteren. Ik zou het daarom wel heel waardevol vinden als we als hartelijke Hanzestad werk maken van erfgoededucatie voor kinderen. Dat ze op en om onze torens, in en achter oude gevels het verhaal van hun eigen stad en hun Hanze-identiteit kunnen ontdekken.